in samenwerking met 


Inloggen bestaande gebruiker

Aanmelden nieuwe gebruiker

Naar mobiele versieContact


Waarom korten jullie milliliter af als "mL"?

Als symbool wordt internationaal zowel de L (hoofdletter) als de l (kleine letter) gebruikt. De kleine letter l is in 1879 door het BIMP (Bureau Internationale des Poids et Mesures, Internationaal Bureau voor Gewichten en Maten) voorgesteld als het officiële symbool voor de eenheid liter. In 1979 werd door ditzelfde BIMP gesteld dat de hoofdletter L ook toegestaan is, dit om verwarring met het cijfer 1 te voorkomen.

 

In een aantal landen (met name de VS, Canada, Australië en Frankrijk) wordt de L vaker gebruikt dan de l, vooral in combinatie met prefixen als ml (mL). In Groot-Brittannië en Ierland wordt altijd de kleine letter gebruikt, maar wordt het woord litre vaak helemaal uitgeschreven als er geen prefix wordt gebruikt. Voor het Nederlands wordt door de Taalunie de l officieel voorgeschreven. Desondanks wordt sinds enkele jaren op middelbare scholen in Nederland bij de vakken scheikunde en biologie de hoofdletter L gebruikt. Ook in vraagstukken voor het Centraal Examen wordt de L gebruikt.

 

We zullen proberen dit bij Beter Rekenen de schrijfwijze met de hoofdletter L ook consequent aan te houden.
Meer weten? Kijk of jouw vraag hierbij staat:

Over rekenen
De app
Woorden en begrippen


Kun je het antwoord op je vraag niet vinden bij de veelgestelde vragen op deze website of op beterwebsites.nl, gebruik dan het onderstaande mailformulier.

Aan de redactie van Beter Rekenen

Mijn Naam:


Mijn e-mailadres:


Betreft:
Bericht:

Bewijs hier dat je geen spamrobot bent.


Noordhoff Uitgevers
Beter Spellen  Beter Rekenen  NU Beter Engels  NU Beter Duits  NU Beter Frans  NU Beter Spaans  Beter Bijbel  

© 2010 - Beter Rekenen is een initiatief van

 Martin van Toll Producties